Handla från företag utanför EU – vad gäller?

2024-08-07
Konsument
tullavgift

När man handlar från företag utanför EU finns det en rad regler och bestämmelser som är viktiga att känna till. I denna artikel kommer vi att ge dig en grundlig genomgång av vad som gäller, så att du kan göra informerade beslut och undvika potentiella tvister när det kommer till att beställa saker utanför EU.

Vi kommer att täcka allt från tullavgifter och moms till konsumentskydd och förbjudna varor, för att säkerställa att du har all nödvändig information när du handlar från utländska företag nästa gång.

Du är skyldig att betala tull och moms

När du handlar varor från företag utanför EU är du skyldig att betala tull och moms. Tullavgiften beräknas baserat på varans värde och typ, och den exakta avgiften kan variera beroende på varans klassificering enligt tulltaxan.

För att undvika oväntade kostnader är det viktigt att ta reda på vilka tullsatser som gäller för de varor du planerar att köpa. Grundregeln är att man ska betala tull om varan kostar mer än 1 700 kr.

Moms läggs på varans pris inklusive fraktkostnader och eventuell tullavgift. I Sverige ligger momssatsen för de flesta varor på 25%, men det finns undantag för vissa varor såsom böcker och livsmedel, där momssatsen är lägre. Vid import av varor med ett värde under en viss gräns kan vissa undantag gälla, men i de flesta fall behöver du räkna med att betala moms.

Om du handlar från en webbplats som inte inkluderar tull och moms i priset, kommer dessa avgifter att debiteras av Tullverket när varan anländer till Sverige. Ofta får du då en avisering från transportföretaget om att betala tull och moms innan varan kan levereras till dig.

Att förstå reglerna kring tull och moms kan hjälpa dig att undvika oväntade kostnader och göra mer informerade köpbeslut när du handlar från företag utanför EU. Tullverkets tjänst Tullräknaren kan hjälpa dig med detta, och räkna ut saker som tull, moms och andra avgifter.

Du skyddas inte alltid av EU:s konsumentlagstiftning

När du handlar från företag utanför EU skyddas du inte alltid av EU konsumentlagstiftning. Detta kan innebära att du har färre rättigheter och sämre skydd.

EU konsumentlagar är utformade för att ge dig som konsument starkt skydd, inklusive rätt till retur, ersättning och hjälp vid eventuella problem. Dessa rättigheter gäller dock inte alltid när du handlar från länder utanför EU.

Ett exempel är ångerrätten, som ger dig möjlighet att returnera en vara inom 14 dagar efter mottagandet utan att ange något skäl. Denna rätt gäller inte nödvändigtvis för köp från företag utanför EU.

Samma sak gäller för garantier och reklamationer, där EU regler ger dig rätt till kostnadsfri reparation eller utbyte av skadade varor under en viss tidsperiod. När du handlar från länder utanför EU kan garantivillkoren vara mer begränsade, och det kan vara svårare att få rättelse om något går fel.

ARN kan i vissa fall hjälpa dig vid tvist

ARN (Allmänna reklamationsnämnden) kan i vissa fall hjälpa dig om det uppstår tvister när du som svensk konsument har köpt något utanför EU.

De kan ge råd om hur du bör gå tillväga och vilka rättigheter du har som konsument. De kan också hjälpa dig att förstå de bästa sätten att kommunicera med det utländska företaget för att lösa tvisten.

Tänk på att vissa varor kan vara förbjudna i Sverige

När du handlar varor från företag utanför EU är det viktigt att vara medveten om att vissa produkter som är tillåtna i andra länder kan vara förbjudna att importera till Sverige. Att känna till dessa regler kan hjälpa dig att undvika juridiska problem, böter eller att dina varor konfiskeras av tullen.

En kategori av varor som ofta är föremål för strikta regler är livsmedel och jordbruksprodukter. Sverige har strikta regler för import av dessa varor för att skydda konsumenternas hälsa och landets ekosystem från skadliga sjukdomar och skadedjur. Vissa exotiska frukter, köttprodukter och växter kan vara förbjudna eller kräva särskilda tillstånd.

Vanliga frågor och svar!

Nu kommer vi att titta närmare på vanliga frågor gällande att handla från företag utanför EU. Dessa är några av de vanligaste frågorna som konsumenter ställer, och genom att svara på dem hoppas vi att du får en bättre förståelse för detta ämne.

Vad gäller när man handlar från Storbritanien?

När du handlar från Storbritannien, som inte längre är en del av EU, finns det vissa regler och aspekter som du bör vara medveten om. Först och främst är du inte automatiskt skyddad av EU konsumentlagar när du köper något från ett brittiskt företag.

Om en brittisk webbplats riktar sig specifikt till svenska konsumenter, exempelvis genom att ha innehåll på svenska och ange priser i svenska kronor, gäller svenska regler. Detta innebär att du har rätt till 14 dagars ångerrätt och 3 års reklamationsrätt, precis som vid köp inom Sverige.

Om webbplatsen däremot inte riktar sig mot svenska konsumenter, gäller brittisk lagstiftning. Den nuvarande brittiska konsumentlagstiftningen är lik den svenska, men det kan ändå vara klokt att undersöka vad som gäller innan du genomför ett köp för att undvika överraskningar.

När du importerar varor från Storbritannien måste du betala importmoms. Dessutom, om värdet på dina inköp överstiger 1 700 kronor, kan det tillkomma tullavgifter. Det finns dock en möjlighet att undvika tullavgifter om säljaren kan visa att varan har sitt ursprung i Storbritannien. För mer detaljerad information om moms och tull från England kan du besöka Tullverkets webbplats.

Vad är tullavgiften på Aliexpress?

När det handlar om tull AliExpress, som som ligger i Kina, tillkommer tullavgifter beroende på varans kategori och pris. Tullavgiften kan skilja sig mycket beroende på vilken typ av vara du köper och dess värde. Det smartaste sättet är att räkna ut tullavgiften med Tullverkets Tullräknare.

Vad gäller när man handlar från Kina?

När du handlar från Kina gäller samma regler som för andra länder utanför EU. Tullavgifter och moms beror både på varans värde och vilken typ av vara det är. Olika varor har olika tullsatser, vilket innebär att exempelvis elektronik, kläder och leksaker kan ha olika avgifter.

Tullavgiften och momsen beräknas utifrån varans totala värde, inklusive fraktkostnader. Generellt sett innebär ett högre varuvärde en högre tullavgift. Om varans värde överstiger 1 700 kronor tillkommer tullavgifter, medan varor under denna gräns oftast endast kräver att du betalar importmoms.

Vad gäller när man handlar från USA?

För tull från USA till Sverige gäller samma principer som vid köp från andra länder utanför EU. Tullavgifter och moms beror på vilken typ av produkt det handlar om, samt priset på varan.

För olika typer av varor finns det olika tullsatser. Till exempel kan kläder, elektronik och leksaker ha olika tullavgifter. Tullverkets tulltaxa eller deras webbplats kan ge dig exakta siffror för specifika varukategorier.

Liknande nyheter

Lånforum – Sveriges största forum inom lån

Lånforum – Sveriges största forum inom lån

Forum är digitala plattformar där människor samlas för att diskutera olika ämnen och dela erfarenheter. Det finns forum för allt möjligt, som hobbyer, teknik och pengar. När det gäller lån är Lånforum.se det största och mest populära forumet i Sverige. Här kan du...

Avtackning kollega – tips på rolig avtackning text

Avtackning kollega – tips på rolig avtackning text

Att hålla ett avtackningstal är ett vackert sätt att avsluta när en kollega eller vän lämnar sin arbetsplats eller ett annat sammanhang. Det är en chans att uttrycka uppskattning för deras jobb, dela minnen och önska dem lycka till i framtiden. Men att komma på de...

15 välbetalda jobb som ingen vill ha

15 välbetalda jobb som ingen vill ha

Det kan vara svårt att tro, men det finns faktiskt jobb där man tjänar mycket pengar som ingen verkar vilja ha. Detta kan bero på många anledningar, såsom att jobben är fysiskt tunga, mentalt påfrestande, eller har en svår arbetsmiljö. Oavsett anledning, finns det...

Shein retur – hur gör man retur på Shein?

Shein retur – hur gör man retur på Shein?

Vill du returnera en produkt från klädkedjan Shein, men vet inte hur du ska göra? Inga problem, vi finns här för att hjälpa dig med det! Oavsett om du har beställt fel storlek, inte är nöjd med kvaliteten på produkten eller av någon annan anledning vill returnera en...