Så skriver du ett bra avtal med din hantverkare

2024-11-17
Konsument
avtal med din hantverkare

När du anlitar en hantverkare för ett större projekt är det bra att ha ett tydligt och detaljerat avtal på plats. Ett skriftligt avtal skyddar både dig och hantverkaren genom att klargöra vad som förväntas, hur arbetet ska utföras, och vad det kommer att kosta.

Detta är viktigt oavsett om det gäller en takläggning Malmö eller en badrumsrenovering i Stockholm. Här nedanför idag kommer vi gå igenom de viktigaste delarna som bör finnas med i ett avtal för att du ska känna dig trygg genom hela processen.

Beskrivning av arbetet

Avtalet ska alltid innehålla en tydlig och detaljerad beskrivning av det arbete som hantverkaren ska utföra. Det innebär att alla moment, stora som små, bör specificeras. Om det finns ritningar eller andra underlag som beskriver projektet, se till att dessa bifogas och hänvisas till i avtalet.

Specificera vad arbetet innefattar, exempelvis om det handlar om renovering, nybyggnation eller reparation. Om projektet inkluderar flera delar, dela upp beskrivningen i olika steg så att det blir tydligt när ett moment är färdigt och nästa kan börja.

Kostnad och betalningsvillkor

En av de mest viktigaste delarna i avtalet är den ekonomiska överenskommelsen. Här ska det framgå tydligt vad projektet kommer att kosta, samt vilka betalningsvillkor som gäller. Du bör också specificera om det handlar om ett fast pris eller timdebitering.

Specificera totalkostnaden för arbetet och om moms är inkluderat. Ange om betalningen ska ske vid olika etapper av arbetet eller när hela projektet är färdigt. Var tydlig med eventuella tilläggskostnader som kan uppstå under arbetets gång och hur dessa ska hanteras.

Det är viktigt att ha en tydlig betalningsplan där betalning sker efter att arbetet är utfört, så att du inte betalar för något som inte har blivit klart.

Tidsplan

Du bör även se till att avtalet innehåller en tidsplan över projektet. Här ska du och hantverkaren komma överens om när arbetet ska påbörjas och när det ska vara färdigt. Om projektet innefattar flera moment kan det vara bra att ha milstolpar som hjälper till att hålla arbetet på rätt spår.

Ange startdatum och förväntat slutdatum för projektet. Specificera milstolpar, så att du kan följa arbetets framsteg. Om det finns risk för förseningar (på grund av till exempel väder eller materialleveranser) bör ni inkludera hur sådana situationer ska hanteras i avtalet.

Garantier och ansvar

I avtalet bör det också framgå vilken typ av garantier hantverkaren erbjuder på sitt arbete. Detta ger dig en extra trygghet om något skulle gå fel efter att arbetet är slutfört.

Specificera hur länge hantverkaren ansvarar för eventuella fel eller brister i arbetet. Se till att garantin även omfattar material som levereras av hantverkaren. Om hantverkaren är ansvarig för att beställa och leverera material ska det också framgå tydligt vem som bär ansvaret om materialet visar sig vara felaktigt eller bristfälligt.

Försäkringar

Kontrollera att hantverkaren har en giltig ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador som kan uppstå under arbetets gång. Detta är viktigt för att skydda din egendom och säkerställa att du inte blir ekonomiskt ansvarig för olyckor eller skador.

Försäkra dig om att ansvarsförsäkringen täcker skador både på din fastighet och om någon skulle bli skadad under arbetet.

Slutbesiktning och överlämnande

Avtalet bör även innehålla en överenskommelse om hur arbetet ska slutbesiktigas. En slutbesiktning innebär att arbetet inspekteras för att säkerställa att det har utförts enligt överenskommelse och på ett fackmannamässigt sätt.

Bestäm om en tredje part ska anlitas för att genomföra en slutbesiktning. Ange vilka kriterier som ska uppfyllas för att arbetet ska anses vara klart. Slutbesiktningen ger dig som kund en möjlighet att godkänna arbetet innan slutbetalningen sker.

Ändringar i projektet

Ibland kan det uppstå behov av ändringar under projektets gång, till exempel om nya behov eller idéer dyker upp. Det är därför viktigt att inkludera en tydlig plan i avtalet för hur sådana ändringar ska hanteras.

Bestäm hur ändringar ska dokumenteras och godkännas, helst skriftligen, innan de påbörjas. Specificera hur eventuella kostnadsökningar eller förlängningar av tidsplanen ska hanteras.

Tvistlösning

I avtalet bör ni även inkludera en plan för hur eventuella tvister ska lösas. Detta kan omfatta allt från medling till att följa en specifik tvistelösningsprocess.

Ange hur ni ska gå tillväga om en tvist skulle uppstå, exempelvis via en konsumentvägledare eller genom Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Kostnadsfria avtalsmallar finns på nätet

Om du inte är van vid att skriva avtal finns det många kostnadsfria avtalsmallar på nätet som kan vara till stor hjälp. Dessa mallar täcker de grundläggande punkterna du bör ha med i ett hantverksavtal och kan enkelt anpassas efter ditt specifika projekt.

Mallarna ger dig en bra struktur och kan spara dig både tid och pengar. Att utgå från en mall kan också hjälpa dig att säkerställa att du inte glömmer någon viktig punkt som bör finnas med i avtalet.

Liknande nyheter

Vilka är de vanligaste VVS-problemen?

Vilka är de vanligaste VVS-problemen?

VVS-problem är något de flesta hushåll stöter på förr eller senare. Problem som t.ex. läckande kranar och stopp i avloppet kan vara frustrerande, men med rätt åtgärder kan de ofta lösas ganska snabbt. Här nedanför har vi sammanställt några av de vanligaste...

5 saker att tänka på när du planerar att renovera badrummet

5 saker att tänka på när du planerar att renovera badrummet

Att renovera badrummet är ett stort projekt som kräver noggrann planering för att undvika oväntade problem och onödiga kostnader. Ett väl genomtänkt badrum kan inte bara förbättra funktionaliteten och komforten, utan också höja värdet på din bostad. Här är 5 viktiga...

Att tänka på när du ska anlita en målarfirma

Att tänka på när du ska anlita en målarfirma

Ny färg på väggar och tak kan verkligen göra underverk för ditt hem. Men att hitta rätt målarfirma kan kännas som en utmaning. Oavsett om du behöver hjälp av en målare Täby, Göteborg, Ystad eller någon annan del av Sverige finns det några grundläggande saker att tänka...

Handla från företag utanför EU – vad gäller?

Handla från företag utanför EU – vad gäller?

När man handlar från företag utanför EU finns det en rad regler och bestämmelser som är viktiga att känna till. I denna artikel kommer vi att ge dig en grundlig genomgång av vad som gäller, så att du kan göra informerade beslut och undvika potentiella tvister när det...