Att byta eller renovera tak kan bli en stor investering, men tack vare ROT-avdraget kan kostnaderna bli betydligt lägre. ROT-avdraget är ett skatteavdrag som privatpersoner kan använda för vissa typer av bygg- och renoveringstjänster, där takläggning är ett av de arbeten som omfattas.
Idag går vi igenom vad som gäller när du använder ROT-avdraget vid takläggning, vilka krav som måste uppfyllas och vad du bör tänka på.
Vad är ROT-avdraget och hur mycket kan man få?
ROT-avdraget är en skattereduktion som ges till privatpersoner som anlitar företag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad av sin bostad. Du kan få tillbaka 30 procent av arbetskostnaden via detta skatteavdrag, upp till ett maximalt belopp på 50 000 kronor per person och år. Det är dock viktigt att förstå att ROT-avdraget endast gäller för själva arbetskostnaden – inte material, resor och andra saker.
För att kunna använda ROT-avdraget måste vissa villkor vara uppfyllda. Du måste äga bostaden där arbetet utförs och själv bo där, helt eller delvis. Dessutom måste företaget som utför takläggningen ha F-skatt.
Det finns duktiga och behöriga takläggare över hela landet som kan erbjuda ROT-avdrag och som kan hjälpa dig med hela processen. Så oavsett om du söker efter takläggare Hässleholm eller någon annanstans kommer det sannolikt inte vara några problem att hitta några passande aktörer.
Vilka arbeten inom takläggning omfattas av ROT-avdraget?
Inte alla arbeten som rör taket ger rätt till ROT-avdrag. Generellt gäller avdraget för reparation, ombyggnad och byte av tak på bostadshus. Det kan handla om att lägga nytt takmaterial, byta takpannor, renovera undertak, laga skador på takstolar eller byta ut läkt och papp. Även installation av taksäkerhetsutrustning, som stegar och snörasskydd, omfattas om de sätts upp i samband med takarbetet.
Arbeten som inte ger rätt till avdrag är exempelvis byggnation av nya tak på helt nya hus, målning av plåttak utan större reparation samt montering av solceller. Vid osäkerhet är det alltid bra att kontrollera med Skatteverket eller fråga det företag som utför arbetet.
Viktiga krav och regler att ha koll på
För att kunna använda ROT-avdraget måste några villkor vara uppfyllda:
- Bostadstyp: Fastigheten måste vara äldre än fem år och användas som privatbostad.
- Betalning: Du måste betala för arbetet elektroniskt, till exempel via banköverföring eller kortbetalning. Kontant-betalning godkänns inte.
- Faktura: Företaget måste specificera arbetskostnaden separat på fakturan och ange hur mycket ROT-avdrag som ansökts om.
- Skattereduktion: Du behöver ha tillräcklig inkomst och betala tillräckligt med skatt för att kunna nyttja avdraget.
Så går det till när ROT-avdraget används
När du beställer takläggning och vill använda ROT-avdraget meddelar du det till företaget innan arbetet påbörjas. De drar då av 30 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan. Därefter ansöker företaget om den avdragna summan från Skatteverket.
Om Skatteverket godkänner avdraget får företaget ut pengarna och du behöver inte göra något mer. Skulle avdraget av någon anledning nekas – till exempel om du redan använt hela ditt ROT-utrymme för året – kan företaget kräva att du betalar summan. Därför är det bra att i förväg kontrollera hur mycket ROT-avdrag du har kvar att använda.